Festlokal & konferens i Göteborg
Oförglömlig stund i en unik miljö
Bröllop, konferens, kick-off, fest, disputation och event – allt är möjligt hos oss på Villa Belparc! Villa Belparc erbjuder unika festlokaler, samt tillhandahåller en konferensmiljö som inspirerar- beläget i den vackra parken Slottsskogen. Vi ger personlig service, vällagad mat och magiska bakverk från vårt konditori. Varje fest och konferens är unik, och vår huvudsakliga uppgift är att det blir som ni önskar. Vi erbjuder allt från konferensrum till festlokaler med plats för upp till 180 gäster. Under sommaren finns det även möjlighet till utomhusarrangemang där vi kan ta emot upp till 2000 personer. En lyckad och minnesrik tillställning kräver kunnig personal med personligt engagemang och en trivsam miljö. Allt detta finner ni på Villa Belparc. Välkomna!
-
-
Festvåningen
Villa Belparcs vackra festvåning med stora fönster och utsikt över parken, vinkällare och fantastiska uteservering har blivit en institution i Göteborg. Här bokar du privata middagar, kickoffer, kongresser, banketter, disputationsmiddagar och bröllop. Njut av Crister Svantessons gastronomiska menyer, bufféalternativ och givetvis vår egen konditors delikata bakverk och tårtor.
-
-
Konferens
Vi fixar konferens, kick off, planeringsmöte, budgetmöte eller utbildningar i en sagolik parkmiljö. Hos oss finns allt mellan mindre mötesrum till det stora konferensrummet. För teambuilding i det fria har vi minigolf, frisbeegolf, frågepromenad, brännboll, volleyboll och som kronan på verket kan vi avrunda med en middag på kvällen signerad mästerkocken Crister Svantesson.
-
-
Minnesstund
Den rogivande omgivningen och de genuina lokalerna gör Villa Belparc till en lämplig plats för minnesstunder. Med personlig service och lång erfarenhet ser vi till att minnesstunden blir precis som ni önskar.
-
-
Vinkällare
Längst ner i våra lokaler finner ni en trivsam och välsorterad vinkällare. Här finns allt från eleganta Champagner till ljuvliga viner från världens främsta vinländer. Här kan vi ordna vinprovningar eller andra arrangemang efter dina önskemål.
FEST & KONFERENS
Meny 1
Räkcanapé på rågbröd
med citron- och timjanemulsion, laxrom, kallpressad rapsolja, friterad nori och sesammarinerad wakame
Långbakad Mellankalvsentreôte
serveras med potatisfondant, rosmarin- och tryffelsås, butternutcrème och rotfruktschips
Sommar dessert
Saftig mandelbotten med flädercurd och jordgubbsmousse
525:-
Meny 2
Rökt Ankbröst
med svartvinbärs vinegrette, blomkålspuré,
Pretzelcrostini och rostade valnötter
Za-atar sotad Lax
Serveras med ärt- och potatispuré,
smörad kräftcoulis, mixade körsbärstomater och 2 sorters lök
Karamell cheesecake
Med brynt smörbotten och blåbärskompott
525:-
Meny 3
Räkcanapé på rågbröd
med citron- och timjanemulsion, laxrom, kallpressad rapsolja, friterad nori och sesammarinerad wakame
Kycklingbröst
Serveras med risotto på Karl-johansvamp, sticklök, parmesanost,
bakade körsbärstomater och rostad selleri
Sommar dessert
Saftig mandelbotten med flädercurd och jordgubbsmousse
525:-
Meny 4
Laxcarpaccio
med rostad rapsolja, senapskål, pecorino och pinjenötter
Pärlhöna
Serveras med ugnsbakad Amandinepotatis,
gräddkokt savoykål, timuttpepparsås, rostade gotlandsmorötter
Karamell cheesecake
Med brynt smörbotten och blåbärskompott
585:-
Meny 5
Kronärtskocks tartar
med bakade körsbärstomater, rostad rapsolja, pinjenötter och pecorino
Torskrygg överbakad med Brunoise (fint skurna rotfrukter)
Serveras med en potatis och purjolöksterrine, ärtgrus, chablissås, sparris och räkor
Sommar dessert
Saftig mandelbotten med flädercurd och jordgubbsmousse
585:-
Meny 6 (Vegetarisk)
Kronärtskocks tartar
med bakade körsbärstomater, rostad rapsolja, pinjenötter och pecorino
Veganbiff
På kidneybönor och pepparstekt ärtfärs serveras med en potatisbakelse, kryddgrönt och havrefraichebearnaise och hallonpickad fänkål
Vegansk & glutenfri Kladdkaka
Kardemummakladdkaka med hallonmousse
525:-
Meny 7
Laxcarpaccio
med rostad rapsolja, senapskål, pecorino och pinjenötter
Tournedos Rossini
Serveras med potatisfondant, anklever, tryffel, rostad brioche och Madeirasky
Ananasmousse
med lemon curd och rostad kokos
785:-
Meny 8
Rökt Ankbröst
med svartvinbärs vinegrette, blomkålspuré,
Pretzelcrostini och rostade valnötter
Halstrad Piggvar
Serveras med potatis- och svartrotspuré, smörad rödvinssås, bakad charlottenlök, rotfruktschips, mousseline på pilgrimsmussla och murklor
Karamell cheesecake
Med brynt smörbotten och blåbärskompott
785:-
VÅR/SOMMAR BUFFÉ
1 april-30 september
425:-
MIXADE SALLADSBLAD & SKOTT
SOMMARKÅL
med apelsinmojo & rostade pumpafrön
BAKAD GRÖN SPARRIS
med tomat, mozzarella & citronette
FÄRSKPOTATISSALLAD
med kallpressad rapsolja, champagnevinäger, tre sorters lök, rädisa & dill
SALLAD PÅ MATVETE
med handskalade räkor, kryddgrönt & flädervinegrette
NÖTPASTRAMI
med kapris- och pepparrots-dipp
BAKAD DRÖSAD FÄRSKPOTATIS
KALL KRÄMIG SÅS (kökets val)
FRUKTFAT (efter säsong)
EKOLOGISKT SURDEGSLEVAINE
med vispat smör
TILLVAL (2 rätter ingår i buffépriset)
CITRONBAKAD LAXSIDA
med vallmofrö & kryddgrönt
SALVIABRÄSSERAD KYCKLINGFILÉ
med rosévin & timutpeppar
LÅNGBAKAD RYGGBIFF ”PROVENCALE”
EXTRA TILLVAL 60:-
UTVALDA OSTAR
med husets marmelader & kex
Dryckeslista
Drinkar 4 cl
Gin & Tonic
Rom & Cola
105:-
Cosmopolitan
Vodka, triple sec, tranbärsjuice
Daiquiri
Rom, limejuice, sockerlag
Gimlet
Gin, limejuice, sockerlag
Margarita
Tequila, triple sec, limejuice
Negroni
Gin, Martini rosso, Campari
Seabreeze
Vodka, tranbärsjuice, grapefruktjuice
Tequila Sunrise
Tequila, apelsinjuice, grenadine
Whisky Sour
Whisky, sockerlag, citronjuice
Gin Fizz
Gin, soda, sockerlag, citron
Vodka Redbull
129:-
Öl/Cider
Alkoholfritt
Birra Moretti Zero 47:-
Easy Rider Bulldog 47:-
Norrland guld ljus EKO 47:-
A Ship of IPA 47:-
Grängnes Lättöl EKO 31:-
Cider Briska Fläder 47:-
Starköl Fat
Norrlands guld 53:-
Sitting Bulldog IPA 72:-
Mariestad 62:-
Hazy Bulldog APA 75:-
Starköl Flaska
Mariestad Export 50cl 74:-
Mellerud EKO 33cl 64:-
Krusovice Imperial 33cl 64:-
Birra Moretti 33cl 68:-
Sitting bulldog IPA 33cl 69:-
Wisby Weisse 50cl 89:-
Dauro 33cl (Glutenfri) 75:-
Briska Cider Päron 33cl 64:-
Briska Cider Jordgubb & rabarber 64:-
Dryck/Kaffe/Te
Red Bull 36:-
Brämhults juice 44:-
Mer Päron 50cl 37:-
Mer Apelsin 50cl 37:-
Festis Päron 17:-
Festis Apelsin 17:-
Loka Naturell 31:-
Loka Citron 31:-
Läsk på flaska 33 cl
Coca Cola 31:-
Cola zero 31:-
Fanta 31:-
Sprite 31:-
Läsk på glas 40 cl
Coca Cola 27:-
Cola zero 27:-
Fanta 27:-
Sprite 27:-
Kaffe/Te
Brygg kaffe 29:-
Kaffe Latte 41:-
Cappuccino 38:-
Cortado 38:-
Espresso dubbel 32:-
Americano 36:-
Macciato 38:-
Te 29:-
Iskaffe 41:-
Vinkällare
Rött vin
La Vignée BOURGOGNE
Pinot Noir , 2017
Frankrike
Bärig smak med inslag av fat, hallon, färska örter, kakao och lingon. Serveras vid 14-16°C till stekt fisk eller kyckling.
fyllighet med värde 4, strävhet med värde 4, fruktsyra med värde 10
Passar till fisk och fågel
485 kr
Château L'Ermitage
Årgång:2015
Druva: Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
Doft: Plommon och mörk frukt
Smak: Plommon och mörk frukt samt inslag av fat, kaffe och ceder Passar till: Grytor av nötkött, kalvstek
R Ripasso
Årgång:2015
Område: Valpolicella
Producent: Aplpha Zeta
Smak:
Fyllig smak av torrkade röda körsbär, russin och mörk choklad. Välballanserad fatkarraktär som binder den koncentrerade röda frukten.
Doft:
Doften av koncentrerad bakad frukt med en hint av vanilj. Aromerna blottar både kvalite och lagring.
Druvor:
85% Corvina, 15% Rondinella
Tillverkning:
Gjord efter traditionsenlig ripasso metod då man låter det unga vinet re-frementeras med skinnet från Amarone vinet efter det har fermenterat klart i mars. Den mer morderna metoden är att låta det unga vinet frementeras med amarone druvorna redan i januari efter torkningen. Blandning av de båda metoderna använs här. Vinet får sedan lagras på både små och stora ekfat i över ett år (14mån) innan butteljering.
485 kr
Ysios Reserva
Rioja
Bodegas Ysios har sedan grundandet blivit något av ett flaggskepp för ”den nya Riojan”. Bodegans filosofi är att endast framställa ett vin, Ysios Reserva, med modern teknik och nytänkande. Den spännande byggnaden ligger utanför den lilla byn Laguardia i Rioja Alavesa och rymmer ett vineri med toppmodern utrustning
Årgång: 2011
Druva:Tempranillo
Doft:En stor och härlig fruktig doft fylld med vilda bär, plommon och björnbär. Inslag av kaffe och vanilj.
Smak: Ett fräscht och fruktigt vin med sammetslena tanniner och en balanserad syra. I eftersmak kommer kaffe och plommon igen.
Passar till: Passar till nöt, lamm, vilt och allehanda ostar.
680 kr
Louis M Martini Alexander Valley
Cabernet Sauvignon
Producent: Louis M Martini Land: USA
Region: Alexander Valley Årgång: 2015
Alkoholhalt: 15 %
Fatkaraktär: Tydlig Ekkaraktär
Druvor: Cabernet Sauvignon 97%, Petite Sirah 2%, Zinfandel 1 %
Doft: Koncentrerad druvtypisk Cabernet Sauvignon doft med mörk frukt som
blåbär och moreller. Generös doft av kaffe och rostade ekfat.
Smak: Fyllig, generös smak av mörka körsbär och blåbär. Elegant, koncentrerad,
fruktig och örtig smak med bra tanninstruktur och integrerade fattoner. Lång
saftig avslutning med toner av rostade kaffebönor och lakrits.
Passar till: Stek av viltkött eller nötkött, gräddsås med murkla och klassiska
tillbehör. Kalvköttbullar med ricotta och tomatsås. Utmärkt till hårdostar efter
maten.
Vinifiering: Vinet kommer från flera vingårdar i Alexander Valley men
huvudsakligen från Barrelli Creek, Frei Ranch, Stefani samt den kända Monte
Rosso vingården som ligger högt upp på Mayacamas bergssida. Skörden skedde
tidig morgon för att bevara frukten. Klasarna avstjälkades och druvorna
skickades direkt till ståltankar. Druvorna och musten som bildas fick ligga och
dra i två dagar innan alkoholjäsningen tog fart. Varje tank hölls separat innan de
blandades och drogs om till ekfat för lagring. Vinet lagrades 16 månader på en
kombination av franska och amerikanska ekfat, varav hälften var nya. –
Innehåller sulfiter.
Fyllighet Strävhet Fruktsyra
8 67
685kr
KenWood Zinfandel
Kenwood Zinfandel är gjord på druvan Zinfandel och en liten del av Syrah. Druvorna skördades i september och har jästs och lagrats på franska ekfat (75%) och amerikanska efat (25%) under 20 månader. Efter lagringen blandas vinet från de olika faten och innan buteljering tillsätts en liten del av Syrahför att ge en extra komplexitet till vinet. Resultatet blir ett medelfylligt vin med delikata tanniner och lång eftersmak
Årgång:2015
Druva: Zinfandel 97%, Syrah 3%.
Doft: Hallon, lakrits och kryddighet.
Smak: Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av hallon, granatäpple, lakrits, vitpeppar, kanel och vanilj.
Passar till: Tomatbaserade grytor och grillat fläskkött
495 kr
Barolo Cerretta DOCG
Producent: Mauro Sebaste Land: Italien
Region: Piemonte Distrikt: DOCG
Årgång: 2014 Alkoholhalt: 14.5 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Nebbiolo 100%
Doft: Stor, intensiv och fruktig doft av mörka och röda bär, fat, kryddor samt
torkade rosor. Allt uppbyggt med en ton av undervegetation och violer.
Smak: Fyllig, nyanserad och elegant smak med inslag av torkad frukt, violer och
tryffel. Tanninerna är väl markerade och avslöjar att vinet har en lång livslängd.
Eftersmaken är väldigt lång och där kommer fatens kryddiga karaktär fram.
Passar till: Mycket god till rött kött, både grillat och långkok. Kräver mustiga
rätter eller vällagrade ostar.
Vinifiering: Cerretta är ett vingårdsläge och ligger i kommunen Serralunga.
Jordmånen är kalkrik och rik på järn. Druvorna plockas i oktober. De jäses och
macerar i temperaturkontrollerade ståltankar.
Vinet lagras på en kombination av 400 och 1600 liters franska ekfat. – Innehåller sulfiter.
Fyllighet Strävhet Fruktsyra
9 7 6
950 kr
Barolo Tresuri DOCG
Producent: Mauro Sebaste Land: Italien
Region: Piemonte Distrikt: Barolo DOCG
Årgång: 2015 Alkoholhalt: 14.5 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Nebbiolo 100%
Doft: Toner av körsbär, rosor och söt lakrits.
Smak: Fyllig och harmonisk smak med mjuka tanniner. Lång eftersmak.
Passar till: Rött kött, vilt och stek med kraftiga köttsåser. Smakrika grytor.
Lagrade och smakrika ostar.
Vinifiering: Namnet Trèsüri syftar till att druvorna tas från tre olika
vingårdslägen med olika karaktärer och fin exponering för sol. Jordmånen är
kalkrik. Man skördar i oktober. Druvorna jäses och macereras 12-16 dagar i
temperaturkontrollerade ståltankar. Efter malolaktisk fermentering lagras vinet
på en kombination av 1600 liters franska ekfat och några mindre 400 liters fat i
36 månader. - Innehåller sulfiter.
Fyllighet Strävhet Fruktsyra
8 7 6
785 kr
Château Capet-Guillier Saint Emilion
Grand Cru
Producent: Maison Antoine Moueix Land: Frankrike
Region: Bordeaux Distrikt: AOP Saint Emilion Grand Cru
Årgång: 2018 Alkoholhalt: 13.5 %
Druvor: Merlot 100%
Doft: Påtaglig, komplex doft med finstämda, lager-på-lager aromer av björnbär,
blåbär, mörka körsbär, skogsgrönska, mineral, ekfat och kryddor.
Smak: Fylligt, mjukt, elegant och komplext – ett lysande exempel på ett Saint-
Emilion Grand Cruvin med aromer av mogna bär, kaffe, läder och kryddor,
mineral med kalkton, samt en antydan till dofter från skog och jord. Allt
understöds av finstämda tanniner och välintegrerad ek.
Passar till: En klassiker till kalventrecôte med murklor eller Karl Johansvamp.
Till kantarelltoast, T-bonesteak, lamm, anka, coq au vin, vilt, vildfågel och
tournedos.
Vinifiering: Jäsningen sker i tankar av ek, som rymmer 400 liter, följt av 17
dagar maceration för att ge tanninerna en finare struktur. 50% av vinet får
genomgå malolaktisk jäsning och lagring i fat av ny fransk ek, medium toast. 50
% lagras i 16-18 månader i ekfat som använts en gång tidigare. - Innehåller
sulfiter.
Fyllighet Strävhet Fruktsyra
7 7 7
950 kr
Chambolle-Musigny 1er Cru Les Baudes
Producent: Henri de Villamont Land: Frankrike
Region: Bourgogne Distrikt: AOC Chambolle-Musigny 1er
Cru
Årgång: 2013 Alkoholhalt: 12.5 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Pinot Noir 100%
Doft: Komplex doft med finstämda toner av röda bär som hallon och
jordgubbar, samt violer, mörka bär och tydliga inslag av tryffel, höstlöv och
skogssvamp.
Smak: Fylligt, elegant, balanserat med mogna tanniner och friska syror. Toner
av mörka körsbär, milda kryddor och skogsmark om hösten, litet kanderad frukt
och aning aprikos. Lång eftersmak.
Passar till: Rådjur med skogssvamp, anka med moreller, filet mignon eller
tournedos, stekt duva eller pärlhöna, ugnsstekt äppelfylld skinka, grillad lax med
rödvinssås och till ostar som Langres, Epoisse, Maroilles.
Vinifiering: Druvorna är från stockar som är mer än 50 år gamla. De sorteras
för hand, krossas och ligger svalt på tankar av rostfritt stål, innan jäsningen
startades. Vinet lagras sedan på 225-liters fat av fransk ek i cirka 16 månader. Av
faten var 66 % helt nya. - Innehåller sulfiter.
Fyllighet Strävhet Fruktsyra
7 5 7
1195 kr
Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape
Namnet ”Vieux Lazaret” har sitt ursprung från 1600-talet. Det fanns då, i byn Châteauneuf-du-Pape, ett ”Lazaret”, d v s ett klosterhärbärge. Det sköttes av ”Lazarister”, munkar som tog emot gamla, fattiga och sjuka människor.
Årgång:2015
Druva : 4 dominerande sorter: Grenache noir, syrah, mourvèdre, cinsault.
Doft: Kryddiga aromer med arom av skog och jord. En komplex doft.
Smak: Fylligt och kryddigt och med lång mjuk eftersmak.
Passar till: Passar utmärkt till nötkött, vilt, kryddiga kötträtter, mustiga grytor och ost. Bra även till chokladefterrätter
690 kr
Clos de l´Oratoire des Papes
Châteauneuf-du-Pape Rouge
Producent: Ogier Land: Frankrike
Region: Rhône Distrikt: AOC Châteauneuf-du-Pape
Årgång: 2016 Alkoholhalt: 14.5 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Grenache 80%, Syrah 8%, Mourvèdre 7%, Cinsault 5%
Doft: Intensiv, insmickrande komplex doft med mörka, mogna bär (björnbär,
svarta vinbär), fikon, plommon, kanderad viol, samt jordiga toner av fuktig
mossa och örter, ingefära, allspice och läder.
Smak: Fylligt, balanserat, smakrikt vin med toner av mörka körsbär,
chokladganache, lavendel och kryddor. Mycket lång eftersmak med mogna
tanniner och rökiga toner.
Passar till: Tournedos Rossini, entrecôte med tryffelsmör, grytstekt ripa med
Karl Johansvamp, vilt med Grand Veneursås, ankbröst i körsbärssås, fasan
bräserad med vin och schalottenlök.
Vinifiering: Druvorna skördas och jäses separat och dras om till andra tankar 2-
3 gånger. Efter jäsningen ligger vinet kvar på tank i ca 4 veckor. Därefter lagras
vinet under 12 månader i cirka 30 år gamla ekfat på 6 000 -8 000 liter, följt av
buteljering och lagring i källarna. - Innehåller sulfiter.
Fyllighet Strävhet Fruktsyra
9 7 8
975 kr
Clos de l´Oratoire des Papes
Châteauneuf-du-Pape Rouge
Magnum 1,5 l
Region: Rhône Distrikt: AOC Châteauneuf-du-Pape
Årgång: 2016 Alkoholhalt: 14.5 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Grenache 80%, Syrah 8%, Mourvèdre 7%, Cinsault 5%
Doft: Intensiv, insmickrande komplex doft med mörka, mogna bär (björnbär,
svarta vinbär), fikon, plommon, kanderad viol, samt jordiga toner av fuktig
mossa och örter, ingefära, allspice och läder.
Smak: Fylligt, balanserat, smakrikt vin med toner av mörka körsbär,
chokladganache, lavendel och kryddor. Mycket lång eftersmak med mogna
tanniner och rökiga toner.
Passar till: Tournedos Rossini, entrecôte med tryffelsmör, grytstekt ripa med
Karl Johansvamp, vilt med Grand Veneursås, ankbröst i körsbärssås, fasan
bräserad med vin och schalottenlök.
Vinifiering: Druvorna skördas och jäses separat och dras om till andra tankar 2-
3 gånger. Efter jäsningen ligger vinet kvar på tank i ca 4 veckor. Därefter lagras
vinet under 12 månader i cirka 30 år gamla ekfat på 6 000 -8 000 liter, följt av
buteljering och lagring i källarna. - Innehåller sulfiter.
Fyllighet Strävhet Fruktsyra
9 7 8
1699kr
Savigny-Lès-Beaune Le Village
Producent: Henri de Villamont Land: Frankrike
Region: Bourgogne Distrikt: AOC Savigny lès Beaune
Årgång: 2016 Alkoholhalt: 13 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Pinot Noir 100%
Doft: Stor, varm doft med inslag av röda bär som hallon och körsbär.
Smak: Lätt till medelfyllig i klassisk Savignystil, fruktig med en delikat animalisk
ton och återkommande inslag av röda bär. Avslutningen är balanserad med väl
avrundade tanniner.
Passar till: Smakrikare rätter av nöt och vilt, vildfågel med krämig sås och till
lagrade hårdostar.
Vinifiering: Druvorna kommer från Henri de Villamonts egen vingård. De
krossas försiktigt och jäser sedan i temperaturkontrollerade stora ekfat.
Malolaktisk jäsning och lagring sker på 228-liters fat av fransk ek. - Innehåller
sulfiter.
Fyllighet Strävhet Fruktsyra
6 5 7
690 kr
Bourgogne Pinot Noir Prestige
Producent: Henri de Villamont Land: Frankrike
Region: Bourgogne Distrikt: AOP Bourgogne
Årgång: 2017 Alkoholhalt: 12.5 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Pinot Noir 100%
Doft: Medelstor, fruktig, rund doft av skogsbär, söta kryddor och en väl
integrerad och läcker ton av ek.
Smak: Medelfyllig, balanserad, bärig smak med inslag av jordgubbar, hallon,
lingon, kanel samt en lätt känsla av fat. Frisk syra och polerade tanniner som
lyfter frukten i eftersmaken.
Passar till: Perfekt kombo med Bourgognes rika matkultur: boeuf bourguignon,
coq au vin, confit de canard. Fint till kallskuret, ungersk gulasch, kanin eller
kyckling à la moutarde, torsk à la bourguignonne, kittostar, getostar och
vitmögelostar.
Vinifiering: Försiktig pressning och därefter macerering och jäsning i
temperaturkontrollerade fat och tankar. 40% av vinet jäser och lagras på 228-
liters ekfat (resten på tank) i cirka 14 månader innan blandning och buteljering. -
Innehåller sulfiter
Fyllighet Strävhet Fruktsyra
6 3 7
495 kr
Vitt vin
Hardys Nottage Hill 2017
Riesling
Australien , South Australia
Druva: Riesling
Doft: Aromatisk, ungdomlig och frisk med inslag av citrus, lime, päron, tropisk frukt och en viss mineral karaktär.
Smak: Torr, frisk och ungdomlig med inslag av citrus, lime, tropisk frukt och mineral. Lång eftersmak.
Tillverkning: Druvorna till detta vin kommer från South Eastern Australia och vinet har jäst och lagrats enligt moderna metoder i kylkontrollerade, rostfria tankar. Ansvarig vinmakare är Peter Dawson.
Övrigt: Hardys grundades redan 1853 av Thomas Hardy som emigrerade från England till Australien. Thomas Hardys myntade då en egen filosofi som lever kvar än idag: "Att tillverka kvalitetsviner som uppskattas av världens alla vinmarknader". Man använder skruvkork på alla sina viner för att undvika korkdefekt.
Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.
SÖTMA 1, FYLLIGHET4, FRUKTSYRA 8
425 kr
ALSACE
Dopff & Irion
Cuvée René Dopff Riesling , 2016
Frankrike , Alsace
Druva: 100% Riesling
Doft: Druvig doft med inslag av päron, honung, gröna äpplen, citrus, kryddor och vita blommor, samt en liten angenäm mineralton.
Smak: Torr, druvig, mycket frisk, balanserad smak med inslag av päron, persika, honung, passionsfrukt och citron.
Tillverkning: Druvorna skördas manuellt och pressas skonsamt. Vinet har jäst i temperaturkontrollerade tankar. Vinet har legat på sin jästfällning i 4 månader.
Övrigt: Druvorna till detta vin kommer från 200 utvalda vinodlare i Alsace.
sötma med värde 1, fyllighet med värde 3, fruktsyra med värde 10, passar som aperitif, fisk, skaldjur
425 kr
Petit Chablis William Fèvre, 2018
0/5 Vinguiden 5/5 Vinomondo
Frankrike, Bourgogne
Syra 1, Torrt-Sött 3
Råvaror: Chardonnay
Doft: Mineral, rökig, citrusfrukt, drar åt tropiska inslag i fin balans med mycket citronfrisk ton.
Smak: Bra syra, fin friskhet, rökiga inslag, mineralitet, citrusfrukt, lite lime med bra längd där syran och mineraliteten dominerar.
Passar till: Fågel, fisk och skaldjur
485kr
Chassagne-Montrachet 1er Cru Les
Embazées
Producent: Henri de Villamont Land: Frankrike
Region: Bourgogne Distrikt: AOC Chassagne-Montrachet
1er Cru
Årgång: 2015 Alkoholhalt: 13.5 %
Fatkaraktär: Tydlig Ekkaraktär
Druvor: Chardonnay 100%
Doft: Härliga toner av läcker vit persika, päron, citronsorbet, tangeriner,
nyplockad citron och nyplockade sommarblommor.
Smak: Torrt, fylligt vin. Elegant med vibrerande friskhet, lemon curd, inslag av
hagtornsblom och vit persika och den avrundande smörigheten mot
mineraltonen, typisk för Chassagne-Montrachetvinerna.
Passar till: Skaldjur som pilgrimsmusslor, hummer och langoustine, sole
meunière, grillad havsabborre eller piggvar, kyckling eller fasan i gräddsås. Vit
tryffel och skogssvamp passar bra till vinet.
Vinifiering: Druvorna pressas försiktigt och musten får vilar svalt i ståltankar.
Därefter långsam jäsning (3-4 veckor) på 228-liters fat av fransk ek. Sedan förs
det unga vinet över på fat som redan använts och ligger där i elva månader
innan det buteljeras. - Innehåller sulfiter.
Fyllighet Fruktsyra
7 8
1190 kr
Domaine Laroche Chablis Premier Cru
Les Vaillons Vieilles Vignes
Producent: Domaine Laroche Land: Frankrike
Region: Bourgogne Distrikt: AOC Chablis 1er Cru
Årgång: 2018 Alkoholhalt: 12.5 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Chardonnay 100%
Doft: Komplex, ursprungstypisk, läcker, elegant och blommig doft med toner av
sten-, citrus- och tropiska frukter, flinta, skiffer, rök och sommarblommor.
Smak: Torr, frisk, sofistikerad och intensiv smak med inslag av mandarin, mogna
päron, aprikoser, ananas, mogna citroner, friska gröna äpplen, mogna Fujiäpplen
och litet fat, nästan Rieslingslika honungstoner. Perfekt balans mellan den
generösa frukten, den klingande mineraltonen och de livliga fruktsyrorna. Långt
avslut med finstämd fräschör.
Passar till: Avnjut vinet tillsammans med smakrika skaldjursrätter som
pilgrimsmusslor smaksatta med saffran eller gratinerad krabba, till fiskrätter
baserade på sjötunga, piggvar och hälleflundra, lax med beurre blancsås eller
inbakad lax. Även till grillad kalvkotlett eller griskotlett, i synnerhet serverade
tillsammans med svamp. Alltid utmärkt till ostar som mogen Epoisses eller
Soumaintrain.
Vinifiering: Hela druvklasar pressas i en pneumatisk press och den nypressade
musten vilar sedan i speciellt designade, vida ståltankar i 12 timmar vid 12-15C
för att den ska klaras naturligt. Jäsningen sker vid 18C och tar 21 dagar, varav 85
% av vinet jäser i rostfria tankar, resten i ekfat. Det unga vinet lagras i 9
månader, 15% på fransk ekfat och resten i tankar. Man gör en mycket försiktig
filtrering för att bevara så mycket som möjligt av vinets egen karaktär. -
Innehåller sulfiter.
Fyllighet Fruktsyra
8 8
790 kr
Domaine Laroche Chablis Grand Cru Les
Clos
Producent: Domaine Laroche Land: Frankrike
Region: Bourgogne Årgång: 2010
Alkoholhalt: 12 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Chardonnay 100%
Doft: Förfinade toner av vita blommor, citrusfrukter och diskret fat. Bra balans
mellan mogen, vit frukt och livfulla fruktsyror. Doften har en mycket väl
sammansatt Bourgognestil som med sina läckra nyanser av mandel påminner
mycket om ett högklassigt vin från Puligny-Montrachet.
Smak: Vinets eleganta struktur och fullkomliga finess är omöjliga att missa!
Silkeslent, mångfacetterat och yppigt alltigenom med sina stora, rika smaker av
lemon curd, limeblommor och mogna gula äpplen, kombinerat med
kalkjordmånens mineraltoner och rejäl friskhet. Saftigt och samtidigt friskt med
en underbar struktur; rikt, livfullt och komplext med djup och finess; extremt
lång och utsökt eftersmak.
Passar till: Utan tvekan till rökt vildlax, grillad eller ångkokt krabba och hummer,
kungskrabba, grillad kalvfilé med gräddsås och Karl Johansvamp, Bresse-kyckling
särskilt med tryffel, kalvnjurar, bräss och mycket lätt grillad oxfilé. Utsökt
serverad med gåslever eftersom fruktsyrorna ger en fräschare, mer tilltalande
kombination än söta viner. Också till ostar som Gruyère eller Epoisses förutsatt
att de inte är alltför långlagrade. Mycket friskt, fräscht och intensivt just nu. Men
Les Clos kan sparas upp till 20 år om du bara har tålamod nog!
Vinifiering: De hela druvklasarna läggs i den pneumatiska pressen och pressas
försiktigt. Den nypressade musten vilar därefter i 12 timmar vid 10-12°C i stora
fat. Jäsningen tar 3 veckor vid 18C. Efter jäsningen får 40 % av det nya vinet ligga
på den fina jästfällningen i ekfat, varav 25 % är nya. Ekfaten är av kvaliteten
medium toast, vilket gör att vinets fruktighet får full exponering. - Innehåller
sulfiter.
Fyllighet Fruktsyra
8 9
1690 kr
Champagne
Champagne Etienne Dumont Brut
Producent: Maison Burtin Land: Frankrike
Region: Champagne Årgång: Non Vintage
Alkoholhalt: 12 %
Fatkaraktär: Ingen Ekkaraktär
Druvor: Pinot Meunier 53%, Pinot Noir 41%, Chardonnay 6%
Doft: Fruktig och elegant näsa med aromer av röda bär, vit stenfrukt och citrus.
Smak: Öppen och ihållande smak av jordgubb, päron, citron, citrontimjan,
hasselnötter med bra längd och elegant mousse.
Passar till: Från apéritif till havets läckerheter eller med småplock och en god
charktallrik.
Vinifiering: Klassisk framställning enligt champagnemetoden. Ingen malolaktisk
jäsning. Vinet ligger på sin jästfällning i minst 15 månader innan degorgering.
Dosage 9 gr/L
Fyllighet Fruktsyra
5 5
549 kr
Champagne de Saint-Marceaux Brut
Producent: Champagne de Saint-
Marceaux
Land: Frankrike
Region: Champagne
Årgång: Non Vintage Alkoholhalt: 12 %
Fatkaraktär: Ingen Ekkaraktär
Druvor: Pinot Noir 34%, Pinot Meunier 33%, Chardonnay 33%
Doft: Fräsch doft av röda äpplen med toner av mineral och diskret ton av
mandel.
Smak: Elegant frisk läcker och fruktig smak av vinteräpplen, citrus och inslag av
mineral.
Passar till: Nyöppnade ostron, eleganta fisk- och skaldjursrätter som förrätter
eller som varmrätter. I Champagne serverar man gärna champagne till ankeller
gåsleverterriner.
Vinifiering: Basvinet görs av lika delar av de tre olika druvorna. Man använder
bara must från den första pressningen. Sedan följer en klassisk framställning
enlig champagnemetoden. Temperaturen i de underjordiska källarna, där
buteljerna ligger på jästfällning i 18 månader, är konstant 12°C. Dosage 10gr/L -
Innehåller sulfiter.
Fyllighet Fruktsyra
5 5
649 kr
Philipponnat Blanc de Noirs Extra Brut
Producent: Champagne Philipponnat Land: Frankrike
Region: Champagne Årgång: 2012
Alkoholhalt: 12 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Pinot Noir 100%
Doft: Intensiv, komplex doft med de klassiska tonerna av Pinot Noir: Kryddig
pepprighet blandad med akaciablommor.
Smak: Torr, frisk, medelfyllig med bra struktur. Klassiska Pinot Noirtoner av
mineral, frukt och kryddiga, peppriga nyanser. Generöst och lång eftersmak.
Passar till: Eleganta rätter av fågel, som fasan, till kalv med en tryffelsås, liksom
till gås- eller anklever och olika slags terriner . Även till fisk, som sjötunga, gärna
med tryffel.
Vinifiering: Champagnemetoden. Druvorna kommer från Grand Cru- och
Premier Crulägen i Montagne de Reims och Mareuil-sur-Ay. Must enbart från
första pressning, varav en del får jäsa på tank och genomgå viss malolaktisk
jäsning och resten jäser i ekfat. Extra Brut-dosage, dvs man sätter till 5 r socker
per liter inför buteljjäsningen. Klassisk champagneframställning. Efter
buteljering ligger vinet på jästfällningen i fem till sju år för att uppnå maximal
komplexitet. - Innehåller sulfiter.
Fyllighet Fruktsyra
7 6
1499 kr
Philipponnat Grand Blanc Extra Brut
Producent: Champagne Philipponnat Land: Frankrike
Region: Champagne Årgång: 2009
Alkoholhalt: 12 %
Fatkaraktär: Viss Ekkaraktär
Druvor: Chardonnay 100%
Doft: Elegant, rund doft av vit persika, gräddkola, vit choklad och svag ton av
lättrostat bröd.
Smak: Medelfyllig smak av mogen frukt, mineral, mocka, citrus och rostat bröd.
Syran är mild och insmickrande.
Passar till: Aperitif, och till ostron, hummer, havskräftor och andra skaldjur,
antingen pocherade eller grillade, serverade med lätt smörsås eller en klassisk
beurre blanc.
Vinifiering: Champagnemetoden, se Philipponnat Royale Réserve Brut.
Druvorna kommer från olika Grand- och Premier Cruvingårdar i Côte de
Blancområdet. Vinet ligger på jästfällningen innan dégorgement. Dosage 5 gr
per liter. - Innehåller sulfiter.
Fyllighet Fruktsyra
6 8
1479 kr
Philipponnat Royale Réserve Brut
Producent: Champagne Philipponnat Land: Frankrike
Region: Champagne Årgång: Non Vintage
Alkoholhalt: 12 %
Fatkaraktär: Ingen Ekkaraktär
Druvor: Pinot Noir 65%, Chardonnay 30% och Pinot Meunier 5%
Doft: Elegant, fräsch, frisk och lätt rostad doft med toner av citrusfrukter,
mogna vinteräpplen, krusbär, jäst och smör.
Smak: Elegant, fruktig, fräsch, syrligt torr och balanserad smak med tydliga
äppeltoner, gräddig kola och aningen brödiga toner.
Passar till: Elegant all-roundchampagne till elegant aperitif, lätta förrätter,
klassisk löjromskanapé och till ostron och skaldjur au naturel liksom till lätta fiskoch
skaldjursrätter.
Vinifiering: Champagnemetoden. Vinet jäses först till ett vanligt basvin.
Därefter fyller man det i flaskan och tillsätter jäst och socker så att en andra
jäsning startar i flaskan. Vinet får sedan vila i ca tre år innan dégorgement och
omkorkning sker. Dosage 8gr/L - Innehåller sulfiter.
780 kr
Mousserat
Codorníu Ecológica Dealcoholized EKO
Druvor: Airen 100 %
Doft: Doft av krispiga svenska höstäpplen och vissa aromatiska druvsorter samt
lite persika.
Smak: Friska toner av svenska höstäpplen, viss persika och äppelmust med viss
sötma med ett krispigt rent avslut.
Passar till: Som ett alkoholfritt alternativ till mousserande vin.
Vinifiering: av-alkoholiserat vin
Fyllighet Fruktsyra
6 4
240 kr
Dessertvin
Muscat de Rivesaltes EKO
Producent: Maison Cazes Land: Frankrike
Region: Languedoc-Roussillon Distrikt: AOP Muscat de Rivesaltes
Årgång: 2015 Alkoholhalt: 15 %
Fatkaraktär: Ingen Ekkaraktär
Druvor: Muscat d’Alexandrie 70%, Muscat à Petits Grains 30%
Doft: Ljuvlig och fräsch med livfulla aromer av citrus, tropisk frukt, persikor och
aprikos.
Smak: Smakrik och söt med friska smaker av citrus, aprikos och syltade
apelsinskal följt av en sval avslutning med inslag av mynta.
Passar till: Klassisk kombination med gåsleverpaté, Roquefort och andra
grönmögelostar, samt till fruktpajer och vaniljsmaksatta desserter. Och
fantastisk som bas för cocktails, blandad med citronsaft, vodka och ingefära
sirap. Recept: 5 cl Muscat-vin, 2,5 cl citronsaft, 2,5 cl vodka och 1,5 cl ingefära
sirap, allt väl kylt.
Vinifiering: Vins Doux Naturels (”naturligt söta viner”) är en lagstiftad
beteckning på ett sött vin, en specialitet för områden som Roussillon och
Rivesaltes. När druvorna skördats pressas en del av dem direkt, medan resten
krossas lätt och får ligga med skalkontakt vid låg temperatur ett tag innan
jäsningen får starta. Den avbryts med tillsats av vinsprit s.k. mutage. Det nya
vinet får sedan ligga på sin jästfällning i ungefär 6 månader. Ingen kontakt med
ekfat. Restsocker: ca 120 gr/L. - Innehåller sulfiter.
Fyllighet Fruktsyra
4 7
78 kr 4 cl
Carmes de Rieussec Sauternes
Fatkaraktär: Ingen Ekkaraktär
Druvor: Semillon 80%, Muscadelle 10%, Sauvignon Blanc 10%
Doft: Stor, utvecklad doft med toner av aprikos, mandel och bivax.
Smak: Söt, frisk och balanserad smak med inslag av tropisk frukt, mandelmassa,
honung samt en lång citrusfrisk avslutning
.
Passar till: Runt 10 grader till fruktdesserter, som den är, eller till
grönmögelostar och naturligtvis foie gras.
Vinifiering: Druvorna plockas för hand och sorteras noga, innan de försiktigt
pressas och musten förs över till tank eller fat, där jäsningen sker. Det unga
vinet lagras på fat av fransk ek i 18 månader innan buteljering. - Innehåller
sulfiter.
Fyllighet Fruktsyra
9 7
86 kr 4 cl