ÖPPETTIDER: Mån-Fre 11-14.30, Lör. 11-14.30, Sön. 11-17. Från 20/12 11-18.

OM VILLA BELPARC

En oas mitt i Slottskogen

Vid Stora Dammen mitt i Slottsskogen ligger Villa Belparc, ett av Göteborgs första funkishus. I vår grönskande trädgårdsservering och mysiga café kan du njuta av en bit mat, goda smörgåsar eller bakverk. Ska du ordna en tillställning är Villa Belparc en perfekt plats för dig som vill ha unika omgivningar, trevliga lokaler och personlig service. Vi anordnar konferenser, bröllop, minnesstunder och fester.

MILJÖPOLICY
Vi arbetar med miljöledningssystem och att har flera ekologiska, vegan och mjölkfria alternativ.

Slottskogen

Innan parken anlades var Slottsskogen en skog med vilda djur och fri växtlighet. Hit sökte sig Göteborgarna redan under 1600-talet för att andas skogsluft och gå långa promenader. Idén om att göra Slottsskogen till en folkpark föddes på 1870-talet då Anders Kobb fick möjligheten att bygga parken. 1874 stod parken klar med djurpark, säldamm och musikpaviljong. Det var även då serveringarnas framfart inleddes.

Strandpaviljongen

Källarmästaren Ludvig Larsson öppnade 1877 restaurangen Strandpaviljongen och annonserade att frukost med sexor kunde förtäras till rytmerna av militärmusik. Han arrangerade också fester för större sällskap och blev den helt dominerande krögaren i Slottsskogen. År 1909 blev det förbud mot alkoholservering i Slottsskogen. Alla restauranger fick slå igen. Alla utom Strandpaviljongen. Nykterhetsföreningen Vita Bandet tog över verksamheten och en ny kategori av besökare sökte sig till restaurangen som blev en mötesplats efter fågelskådning eller långpromenader.

Funkishuset

Byggnaden hade kvar sitt ursprungliga utseende fram till 1936, då ett nytt hus uppfördes. Det nya huset ritades i 1930-talets funktionalistiska stil. Funkishuset var ett av de första i sitt slag i Göteborg med platt tak och raka linjer. Vita Bandet fortsatte att driva sin verksamhet ända till 1985 då krögaren Thomas Petersen tog över och döpte om det till Villa Belparc. Nykterhetsprincipen övergavs och en ny satsning på matkultur gjordes. Idag ägs och drivs Villa Belparc av makarna Percy och Malin Ranebjörk. Sedan 2009 och har de byggt upp en organisation med duktiga kockar, kallskänkor och konditorer.

BILDER FRÅN HÄRLIGA STUNDER PÅ VILLA BELPARC

AKTUELLT

Göteborgs Blues Festival

Göteborgs Blues Festival

Göteborg Blues Festival 2023Gör er redo för härlig blues!Välkommen till oss på Villa Belparc, värd för Göteborgs Bluesfestival! Trots mindre skala i...

read more